Zdravljenje parodontalne bolezni in parodontalna kirurgija

Parodontitis je bakterijsko povzročeno vnetje obzobnega tkiva, ki vodi v nepopravljivo izgubo kosti okoli zoba. Kljub temu, da imata pri nastanku bolezni glavno vlogo imunski sistem in prisotnost določenih bakterij, pa na potek vplivajo tudi določeni rizični faktorji kot so:

  • slaba ali napačna ustna higijena z obstojem mehkih in trdih oblog na zobeh
  • genetska predispozicija
  • kajenje
  • slabo uravnavana sladkorna bolezen
  • splošna imunska oslabljenost…
  • Z obseženim parodontalnim pregledom določimo  obliko, stopnjo in potek bolezni. Ocenimo splošno stanje v ustih, majavost zob, s parodontalno sondo izmerimo globino žepov okoli zob, odmik dlesne in ustno higieno pacienta.
  • Namen terapije je odpraviti vnetje obzobnega tkiva. Odstraniti moramo faktorje, ki povzročajo vnetje, to je odstranitev trdih in mehkih zobnih oblog in s tem zmanjšanje števila patogenih bakterij.
  • Tearpija je razdeljena na različne  faze.

HIGIENSKA FAZA

V higienski fazi se očistijo supragingivalne (nad dlesnijo) trde in mehke zobne obloge. Pacientu se pokaže kako se dnevno izvaja ustna higiena. Že z rednim izvajanjem teh postopkov pri večini pacientov dosežemo vidno izboljšanje stanja.

Nato sledi LUŠČENJE IN GLAJENJE korenin, pri čem se s pomočjo kiret, ultrazvočnih naprav, laserjev odstrani trde in mehke obloge pod nivojem dlesni. 1 mesec po terapji je potrebno narediti ponovne meritve žepov in oceni se uspešnost zdravljenja.

REŽENJSKA OPERACIJA

Če po higienski fazi ostanejo globoki žepi (več kot 5mm), sledijo reženjske operacije. V lokalni anesteziji se odgrnene dlesen od zoba in robnega dela kosti, tako da se prikaže inficirana površina korenine. Sledi luščenje in glajenje korenin z odstranitvijo vnetnega tkiva in preoblikovanjem kosti ter šivanje ran.

VZDRŽEVALNO PARODONTALNO ZDRAVLJENJE

Po parodontalni terapiji sledi doživljensko vzdrževalno zdravljenje, ki je sestavljeno iz rednega dnevnega ščetkanja zob in rednega profesionalnega čiščenja zob, ki se odvisno od stopnje prizadetosti izvaja na 3 ali 6 mesecev.

Comments