Konzervativno zdravljenje zob

ZDRAVLJENJE KARIESA –zobna gniloba mehčanje in uničenje trde zobne substance z bakteriskimi izločki. Karies je potrebno odstraniti do zdrave trdne zobne substance in nastali defekt nadomestiti z ustrezno restavracijo.

  • kompozitne estetske (bele) zalivke : estetske, imitirajo barvo zoba, zaradi lepljenja na zob, ni potrebnega dodatnega brušenja zoba, narejene dirktno v ustih
  • inlay, onlaj, overlay: izdelajo se v zobotehničnem laboratoriju, ponavadi keramični ali kompozitni in se s posebnimi cementi zalepijo na zob.

ENDODONTSKO ZDRAVLJENJE KORENINSKIH KANALOV

Pri  kakršni koli prizadetosti zobnega živca (globok karies, vnetje živca, odmrtje živca, infekcija okoli zobne korenine – granulom), ki se kaže z bolečino ali brez nje, je potrebno opraviti postopek endodontskega zdravljenja. Uspešnost endodonskega zdravljenja se da oceniti šele po nekaj mesecih s kontrolno RTG sliko.

Zob z uspešno pozdravljeno korenino lahko oskrbimo z zalivko ali protetiko (zatiček z nazidkom s prevleko, inlay overlay) ter mu povrnemo funkcijo in estetiko

EKSTRAKCIJA ZOB

Najpogostejši vzroki za izdrtje zoba so: Močno majav zob, vzdolžni zlom zobne krone in korenine,  prečni zlom korenine v srednji tretjini korenine, obsežen apikalni parodontitis, ki ga ni možno operativno oskrbeti, ortodontski razlogi, obsežno uničenje trde zobne substance (dentin, sklenina).

Comments