Fiksna in snemna protetika

PREVLEKO naredimo, ko z zalivko ali inlajem/overlajem ne moremo ustrezno funkcionalno in estetsko obnoviti zoba, ali ko zob potrebujemo  kot nosilec mostička. Prevleke se fiksno cementirajo na obrušen zob in so NE snemljive. Vrste prevlek: Kovinsko-keramična, polno-keramična, keramična s cirkonijevim ogrodjem, začasne kompozitne itd.

MOSTIČEK: Oblika zobnega nadomestka, s katerim eno ali več vrzeli med zobmi premostimo z umetimi (členi). Člene, ki predstavljajo manjkajoče zobe, vežemo  na sosednje zobe s prevlekami. Mostiček se fiksno cementira in ni snemljiv. Material: Kovinsko-keramični, keramični s cirkonijevim ogrodjem …

Alternativa so implantati.

KOMBINIRANA FIKSNO-SNEMNA OSKRBA:  Pri skrajšani zobni vrsti ali večjih in številnih verzelih del manjkajočih zob vgradimo v DELNO PROTEZO, ki se pričvrsti na posebej izdelane prevleke. Takšna proteza se zelo udobno nosi, je stabilna in se snema le ob čiščenju.

Alternativa so implantati.

TOTALNA PROTEZA: pri popolni izgubi zob. Je snemljiva, na stabilnost proteze vpilva veliko dejavnikov (oblika brezzobih grebenov, slina, psihofizično stanje pacienta, postavitev in oblika zob v protezi…).  Ponavadi je stabilnost slabša pri spodnji protezi.

Izjemno dobro stabilnost totalne proteze lahko dosežemo, če jo pričvrstimo na implantate.

Comments