Preventiva – oralno zdravje

 • preventivni pregledi so nujno potrebni za dolgoročno ohranitev oralnega zdravja, hkrati pa omogočajo odkrivanje morebitnih zgodnjih bolezenskih  sprememb. Posledično temu so lahko posegi v ustih manjši. Vsakemu pacientu glede na tveganje individualno določimo na kolikšne intervale bi bilo smiselno opraviti preventivni pregled.
 • motivacija in poduk o pravilni ustni higieni: sta nujno potrebni, saj se le ob pravilnem in rednem šćetkanju lahko zagotovi dolgoročen uspeh našega dela.
 • UZ čiščenje trdnih in mehkih zobnih oblog, poliranje zob so predpogoj za uspešno vzdrževanje vsakodnevne ustne higiene.

Konzervativno zdravljenje zob

ZDRAVLJENJE KARIESA –zobna gniloba mehčanje in uničenje trde zobne substance z bakteriskimi izločki. Karies je potrebno odstraniti do zdrave trdne zobne substance in nastali defekt nadomestiti z ustrezno restavracijo.

 • kompozitne estetske (bele) zalivke : estetske, imitirajo barvo zoba, zaradi lepljenja na zob, ni potrebnega dodatnega brušenja zoba, narejene dirktno v ustih
 • inlay, onlaj, overlay: izdelajo se v zobotehničnem laboratoriju, ponavadi keramični ali kompozitni in se s posebnimi cementi zalepijo na zob.

ENDODONTSKO ZDRAVLJENJE KORENINSKIH KANALOV

Pri  kakršni koli prizadetosti zobnega živca (globok karies, vnetje živca, odmrtje živca, infekcija okoli zobne korenine – granulom), ki se kaže z bolečino ali brez nje, je potrebno opraviti postopek endodontskega zdravljenja. Uspešnost endodonskega zdravljenja se da oceniti šele po nekaj mesecih s kontrolno RTG sliko.

Zob z uspešno pozdravljeno korenino lahko oskrbimo z zalivko ali protetiko (zatiček z nazidkom s prevleko, inlay overlay) ter mu povrnemo funkcijo in estetiko

EKSTRAKCIJA ZOB

Najpogostejši vzroki za izdrtje zoba so: Močno majav zob, vzdolžni zlom zobne krone in korenine,  prečni zlom korenine v srednji tretjini korenine, obsežen apikalni parodontitis, ki ga ni možno operativno oskrbeti, ortodontski razlogi, obsežno uničenje trde zobne substance (dentin, sklenina).

Zdravljenje parodontalne bolezni in parodontalna kirurgija

Parodontitis je bakterijsko povzročeno vnetje obzobnega tkiva, ki vodi v nepopravljivo izgubo kosti okoli zoba. Kljub temu, da imata pri nastanku bolezni glavno vlogo imunski sistem in prisotnost določenih bakterij, pa na potek vplivajo tudi določeni rizični faktorji kot so:

 • slaba ali napačna ustna higijena z obstojem mehkih in trdih oblog na zobeh
 • genetska predispozicija
 • kajenje
 • slabo uravnavana sladkorna bolezen
 • splošna imunska oslabljenost…
 • Z obseženim parodontalnim pregledom določimo  obliko, stopnjo in potek bolezni. Ocenimo splošno stanje v ustih, majavost zob, s parodontalno sondo izmerimo globino žepov okoli zob, odmik dlesne in ustno higieno pacienta.
 • Namen terapije je odpraviti vnetje obzobnega tkiva. Odstraniti moramo faktorje, ki povzročajo vnetje, to je odstranitev trdih in mehkih zobnih oblog in s tem zmanjšanje števila patogenih bakterij.
 • Tearpija je razdeljena na različne  faze.

HIGIENSKA FAZA

V higienski fazi se očistijo supragingivalne (nad dlesnijo) trde in mehke zobne obloge. Pacientu se pokaže kako se dnevno izvaja ustna higiena. Že z rednim izvajanjem teh postopkov pri večini pacientov dosežemo vidno izboljšanje stanja.

Nato sledi LUŠČENJE IN GLAJENJE korenin, pri čem se s pomočjo kiret, ultrazvočnih naprav, laserjev odstrani trde in mehke obloge pod nivojem dlesni. 1 mesec po terapji je potrebno narediti ponovne meritve žepov in oceni se uspešnost zdravljenja.

REŽENJSKA OPERACIJA

Če po higienski fazi ostanejo globoki žepi (več kot 5mm), sledijo reženjske operacije. V lokalni anesteziji se odgrnene dlesen od zoba in robnega dela kosti, tako da se prikaže inficirana površina korenine. Sledi luščenje in glajenje korenin z odstranitvijo vnetnega tkiva in preoblikovanjem kosti ter šivanje ran.

VZDRŽEVALNO PARODONTALNO ZDRAVLJENJE

Po parodontalni terapiji sledi doživljensko vzdrževalno zdravljenje, ki je sestavljeno iz rednega dnevnega ščetkanja zob in rednega profesionalnega čiščenja zob, ki se odvisno od stopnje prizadetosti izvaja na 3 ali 6 mesecev.

Fiksna in snemna protetika

PREVLEKO naredimo, ko z zalivko ali inlajem/overlajem ne moremo ustrezno funkcionalno in estetsko obnoviti zoba, ali ko zob potrebujemo  kot nosilec mostička. Prevleke se fiksno cementirajo na obrušen zob in so NE snemljive. Vrste prevlek: Kovinsko-keramična, polno-keramična, keramična s cirkonijevim ogrodjem, začasne kompozitne itd.

MOSTIČEK: Oblika zobnega nadomestka, s katerim eno ali več vrzeli med zobmi premostimo z umetimi (členi). Člene, ki predstavljajo manjkajoče zobe, vežemo  na sosednje zobe s prevlekami. Mostiček se fiksno cementira in ni snemljiv. Material: Kovinsko-keramični, keramični s cirkonijevim ogrodjem …

Alternativa so implantati.

KOMBINIRANA FIKSNO-SNEMNA OSKRBA:  Pri skrajšani zobni vrsti ali večjih in številnih verzelih del manjkajočih zob vgradimo v DELNO PROTEZO, ki se pričvrsti na posebej izdelane prevleke. Takšna proteza se zelo udobno nosi, je stabilna in se snema le ob čiščenju.

Alternativa so implantati.

TOTALNA PROTEZA: pri popolni izgubi zob. Je snemljiva, na stabilnost proteze vpilva veliko dejavnikov (oblika brezzobih grebenov, slina, psihofizično stanje pacienta, postavitev in oblika zob v protezi…).  Ponavadi je stabilnost slabša pri spodnji protezi.

Izjemno dobro stabilnost totalne proteze lahko dosežemo, če jo pričvrstimo na implantate.

Implantologija in implantoška protetika

IMPLANTAT je titanijev vijak, ki ga vstavimo v čeljust,  in se po določenem času vraste v kost (osteointegrira).  Z ustrezno protetično nadgradnjo, z implantati nadomestimo manjkajoče zobe, v brezzobi čeljusi pa jih uporabimo za stabilizacijo in pričvrstitev proteze.

Pred vstavitvijo implantatov potrebujemo natančno informacijo o splošnem zdravstvenem stanju pacienta, njegovih navadah ter natančno stanje čeljusti.

Na podlagi dobljenh podatkov se odločimo ali je pacient primeren za implantološko terapijo in ali so potrebni še kakšni dodatni kirurški posegi za zagotevitev ustreznih pogojev za vstavitev implantatov (kostna augmentacija, dvig sinusnega dna…)

IMPLANTOLOŠKA PROTETIKA: po uspešni osteointegraciji implantata (ki traja nekje 3- 6 mesecev) sledi odkritje implantata, oblikovanje dlesni in nato ustrezna implantološko protetična nadgradnja z načrtovanim protetičnim nadomestkom (npr. prevleka, mostiček, retencijski elementi za pričvstitev snemne proteze )

Estetsko zobozdravstvo – estetika

Neglede na vrsto restavracije in izbor materiala, je naš cilj doseči najvišjo možno stopnjo estetike in funkcije.

Skupaj z visokousposobljenimi, predanimi in natančnimi zobotehniki ter uporabo najnovejših brezkovinskih visokoestetskih materialov  se lahko približamo popolnoma naravnemu videzu zoba.

Estetske luske: So zelo tanke, keramične luske, ki jih s posebnimi lepili prilepimo na površino zoba –predvsem sprednjih.

 • Inlay, onlay, overlay – alternativa obsežnim zalivkam. Namesto zalivke ,v laboratoriju izdelajo estetski keramični inlay/onlay, ki ga potem v zobozdravnik zalepi na zob.
 • Polnoporcelanske prevleke – estetske prevleke brez kovinskekga ogrodja, se s posebnimi cementi lepijo na zobe. Z njimi lahko dosežemo optimalno estetiko.
 • Direktni kompozitni inlayi, onlayi oz. visokoestetske kompozitne zalivke
 • Beljenje zob – zabarvane zobe lahko s posebnimi belilnimi sredstvi razbarvamo in posvetlimo.